Scrisoare catre Vama Veche

 

Draga Vama,

Despre tine s-au scris cantece si poezii, dar cred ca nimeni nu ti-a scris o scrisoare. M-am gandit sa fiu eu cea care-ti scrie, fiindca vara aceasta te-am descoperit cu adevarat. Zic “cu adevarat”, fiindca escapadele cu ai mei de cand eram un prichindel nu se pun, caci, ce stiam eu pe atunci?

Acum stiu. Am 16 ani si la 16 cred ca cel mai tare te poti indragosti de 2 lucruri: persoane si locuri. Vara aceasta m-am indragostit de ambele, dar lui deja i-am scris nenumarate. Asadar, azi am sa-ti scriu tie.

Sunt locuri pe lumea asta de unde parca nu ai vrea sa pleci niciodata. Nu vrei sa pleci fiindca apartii cu adevarat acelui loc si ce simti acolo nu poti simti nicaieri altundeva. Asa-i la tine.

E in primul rand bucurie. E bucuria aceea de a alerga spre mare mana-n mana cu prietenii tipand “BAI, SUNTEM IN VAMA!” dupa ce ati stat 4 ore in tren; bucuria de a infuleca hamsii cu cartofi prajiti pe plaja impreuna cu o bere rece in care a intrat un pic de nisip; bucuria de a-i vedea pe toti in salvari colorati si codite si mai colorate in par; bucuria de a face ingeri de nisip si de a te uita la stele; bucuria de a te gadila razele soarelui la apus si la rasarit. E si bucuria de Stuf. La Stuf, frate, unde ziua stai pe sezlong si simti printre degete nisipul ala de Vama pe care au dansat oamenii neincetat. Si tot acolo parca-i si vezi pe Hendrix, Guns si Pink Floyd cum stau la o tigara si canta odata cu tine. Si tot acolo iti umpli plamanii cu muzica si expiri versurile cat de tare poti, fiindca iti auzi melodia de suflet. 

E si un pic de nehotarare cand nu te poti decide ce clatite sa-ti iei, ce salvari sa-ti cumperi si daca sa-i dai mesaj sau nu sa-i zici ca ti-e dor; nehotararea cand nu stii daca sa-l/o bagi in seama pe cel/cea care ti-a facut cu ochiul toata noaptea in timp ce dansai.

E si un fel de frica. Frica aia ca o sa adormi pe plaja si n-o sa mai prinzi rasaritul, frica de faptul ca o sa te muste o meduza de fund sau ca vantul o sa-ti zboare palaria. Si cea mai mare frica e cea ca incet, incet te apropii de ziua plecarii. Si n-ai mai pleca niciodata.

As scrie pagini peste pagini despre cum ma faci tu sa ma simt, insa asta-i o scrisoare, nu o pagina din jurnalul meu. Asadar, am sa sfarsesc prin a-ti multumi. Iti multumesc ca esti locul unde incep iubirile,unde incepe si se termina vara, unde simti ca esti tanar,unde viata e buna, unde lumea e frumoasa, colorata si fara varsta. Si, nu in ultimul rand, iti multumesc ca ma faci sa-mi dau seama ca in viata cel mai frumos e sa simti. Sa simti pur si simplu.

Ioana

 

DSC_4360

DSC_4974

DSC_4496

One thought on “Scrisoare catre Vama Veche

 1. Scrisoare-Raspuns catre Ioana

  Draga Ioana,

  Eu, Vama Veche, am fost zeci de ani un loc linistit si pitoresc, un sat de pescari, in care isi gaseau refugiul, pe timpul verii, oamenii satui de aglomeratia statiunilor.

  Eram, in anii comunismului, si un loc al libertatii.
  Oamenii veneau la mine pentru liniste, pentru stat la cort, pentru nudism.
  Si ce oameni !! Veneau medici, profesori, studenti, intelectuali, dar mai ales cei din mediul artistic (pictori, scriitori, actori).
  Cam toti in pielea goala, traind simplu cateva zile, departe de galagia si haosul din orase si statiuni, bucurandu-se de apa marii, de soare, dar mai ales de liniste.

  Apoi, de la sfarsitul anilor ’90 si pana azi, ati navalit VOI !! Tinerii (ca tine) care au auzit ca “e cool in Vama”, si deci obligatoriu sa ma invadeze cu miile.
  Voi, care nu ati inteles nimic din spiritul locului. Voi, pentru care libertatea inseamna urlete, betie, fumat jointuri, discoteca la maxim.
  Odata cu voi (tinerii “cool”) au sosit comerciantii, ce au ridicat baruri, hoteluri cu etaje, au umplut plaja cu sezlonguri, baldachine si umbrelute, de a ajuns sa mi se zica “Vamaia”.
  Pe nudisti i-ati alungat aproape de tot (desi Vama a fost dintotdeauna locul lor), in schimb ati umplut plaja cu ambalaje, sticle goale, mucuri de tigara, si cu voma (ca e “cool” sa te imbeti in Vama).

  M-ati transformat, din cel mai pitoresc loc de pe litoral, in cel mai aglomerat, mai urat si mai murdar loc.

  Ai doar 16 ani – prin urmare n-ai sa intelegi aceasta contra-scrisoare. O s-o intelegi (poate) peste multi ani.

  Vama Veche

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s