Scrisoare catre viitorul meu copil

Dragul meu,

Noi nu ne cunoastem inca. Nici nu stiu daca vei citi sau nu asta vreodata. Si totusi, am simtit ca as vrea sa iti scriu ceva.  

In februarie 2017 am vazut o piesa intitulata “Fiicei mele”, care m-a bucurat enorm, dar care m-a facut sa-mi pun o intrebare. O intrebare care ma aduce la ceea ce vreau sa iti scriu astazi. 

“Daca ar fi sa ii transmit ceva copilului mei acum, ce i-as spune?”

E o intrebare care nu poate sa aiba doar un singur raspuns. Vezi tu, ironic, eu iti scriu asta la 16 ani. Nu am descoperit nici pe departe viata, abia ca incep sa imi dau seama cine sunt. Dar am ales sa iti scriu acum. Fiindca acum, cat timp intri si tu in adolescenta, e momentul in care incepi sa fii confuz si sa nu intelegi ce se intampla. Acum simt ca te pot intelege cel mai bine, chiar daca nu ne cunoastem inca.

As putea sa stau sa iti insir sfaturi despre viata, despre cum uneori poate sa te loveasca probleme din senin, sau despre ce ar trebui sa facei in anumite situatii. Dar stii ceva? Nu vreau sa stii. Vreau sa le traiesti tu, sa le descoperi singur, asa cum am facut si eu. Vreau sa stam atunci, cand va veni momentul, la discutii pana la 5 dimineata despre greutati si tot ce te macina. Vreau sa fim in moment, impreuna.

Insa, doresc sa te rog 3 lucruri. 

Fa prostii. Chiar daca stii ca o sa te cert si ca o sa ma supar, fiindca acestea sunt amintirile la care te vei intoarce cel mai des mai tarziu. Cu toate ca, poate ca iti e greu sa crezi, si eu am fost la fel ca tine. Si eu am intarziat noaptea. Si eu am luat note mici. Si eu am cheltuit banii pe prostii. Si eu am plans dupa baieti. Si eu m-am certat cu ai mei. Si eu m-am prefacut ca dormeam cand intra mama in camera. Si eu am mancat dulciuri pe ascuns. Si eu mi-am copiat temele. Am fost si eu adolescenta. 

Fi sincer. Daca simti ca nu iti sunt acolo, ca devin absenta, vreau sa stiu. Vreau sa-mi spui cand sunt absurda, daca te cert din nimicuri. Vreau invat sa te inteleg. Vreau sa fiu acolo, cu tine, la toate spectacolele unde vei uita replici, inainte de orice examen cand tremuri de emotii, cand cineva iti va frange inima si nu mai stii de tine, cand nu stii ce rochie sau ce costum sa porti la petreceri; vreau sa te ajut sa te gasesti  pe tine si sa fiu prietena ta pe care sa o poti suna oricand, oriunde ai fi.

Incearca sa nu te pierzi pe tine. Fiindca, desi nu iti dai seama, acum e cel mai usor sa o faci. Iubeste. Simte. Bucura-te. Adolescenta e ciudat de interesanta. Dar nu te pierde in certuri, drame si neintelegeri; oamenii sunt rai si, uneori, totul va parea ca merge prost. O sa te intrebi.  O sa te gandesti mereu ce faci cu viata ta, unde te indrepti, de ce altii pot unele lucruri si tu nu, unde ai gresit si de ce.

Acum, si eu ma intreb. 

Dar cand o sa iti citesc asta, sa stii ca inseamna ca am gasit raspunsul. 

Si asta inseamna ca, la un moment dat, il vei gasi si tu.

Cu drag,

A ta mama

2 thoughts on “Scrisoare catre viitorul meu copil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s