cum sa fii parinte de mileniul III

Sunt unele lucruri in copilarie pe care nu punem prea mult pret, fiindca nu avem inca o intelegere prea buna a lumii din jur; mai simplu zis, suntem “mici”. De multe ori ne amintim de ele in momentele in care ne simtim “mari”. Eu imi dau seama ca am crescut cand nu-mi mai e frica sa o intreb pe mama daca pot sa ies in oras sau atunci cand nu evit sa vorbesc despre baieti cu tata. 

Miercuri seara, parca, faceam dus si mi-am adus aminte de ceva. Mama e inalta, iar noi doua aveam doua agatatoare de dus: una foarte sus, pentru ea si una mult mai jos, pentru mine. A mea mereu se rupea, asa ca o rugam de fiecare data sa-mi puna dusul in agatatoarea ei. De cativa ani nu am mai rugat-o.

Si-apoi m-am mai gandit ca o sa vina ziua cand nici eu nu o sa-i mai agat dusul copilului meu. Si m-am intristat. Sunt lucrurile astea mici peste care trecem cu vederea atat de usor, la care, desi nu stim, ai nostri se gandesc cu siguranta foarte des. Iar gandul asta m-a adus la o intrebare: cum o fi sa fii parinte? Si, mai presus, cum o fi sa fii parinte de mileniul III, cand timpul e atat de accelerat? Cum faci sa fii un parinte “bun” in zilele de azi?

  1. Asculti. In primul si in primul rand, asculti. Indiferent de ora la care ajungi acasa, fie ca-ti cad ochii in gura de somn dupa serviciu sau nu ai facut ciorba pentru maine. Stiu ca traim in era unde impartasim totul online si pare ca nevoia de socializare e ultima de care am avea nevoie, dar sunt unele lucruri care nu se vor schimba niciodata intre generatii. Pentru ca daca asculti, retii. Iar in momentul in care retii, noi simtim ca-ti pasa.

2.  Intelegi. Sau, mai bine zis, incerci sa intelegi. Ne dam seama ca va e greu, caci pe cand copilariile voastre se rezumau la joaca in fata blocului, ale noastre au fost petrecute, in mare parte, si in fata calculatorului. Dar asta-i lumea in care traim. Nu noi am ales sa ne nastem in era in care ne-am nascut, cum nici voi nu ati ales-o pe a voastra. Stim mai multe, retinem mai repede si ne maturizam cu viteza luminii. Insa, ca sa ajungem sa ne intelegem noi pe noi si lumea in care traim avem nevoie si de voi sa incercati sa ne deslusiti, sa incercati sa empatizati cu noi pe cat puteti. Stim ca intelegere deplina nu exista; pana la urma uneori e chiar amuzant si constructiv sa nu fi de acord cu ai tai. Important e sa simtim ca incercati. Puneti-ne intrebari- despre tehnologie, Univers, viitor, trecut, pe cine iubim, pe cine displacem etc. Ajutati-ne sa ne intelegem prin a ne intelege.

3. Accepti. Ei, si aici e mult mai greu. E asa de simplu sa-ti doresti, in calitate parinte, succesul garantat al copilului. Pana la urma, cine nu vrea asta? Dar sunt obstacole. Mult mai multe ca acum cativa ani. Printre toate inventiile care apar in fiecare secunda, e extrem de greu sa-ti dai seama la ce esti bun, ca adolescent de mileniul III . Ai nevoie de cineva care sa creada in tine, sa te sustina desi, poate, nu intelege complet de ce, cum si unde. Astfel, ca parinte de mileniul III ti se adauga o responsabilitate pe care trebuie sa o respecti cat de mult poti: sa accepti ca viitorul nostru e strict al nostru si al nimanui altcuiva. Nu al vostru, nu al bunicilor si nici al strabunicilor. Suntem propriile noastre persoane, asa cum sunteti si voi acum, in acest moment. Avem nevoie doar de un “sut in fund”, cum ar spune tata, caci acela e un pas inainte.

4. In final, te intrebi. Te intrebi daca ce am vazut in casa, ai vrea tu, ca bunic, sa vezi in casa copilului tau. Te intrebi daca exista unele lucruri pe care nu le stim si ar trebui. Te intrebi daca aveti amintiri la care copilul tau se poate gandi cu un zambet pe fata, sau pe care le poate povesti la o cafea cu prietenii. Te intrebi daca ati petrecut destul timp si daca ai ascultat, ai inteles si ai acceptat.

Iar, cel mai important, te intrebi daca iti surade gandul ca toti ajungem, in cele din urma, ca parintii nostri.

BeFunky Collage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s